Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Komitesi
01 Kasım 2022



1.AMAÇ: İl Amulans Servisi Başhekimliğine bağlı 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonlarında ve 112 Komuta Kontrol Merkezinde çalışan  112 personelinin güvenliğini tehdit eden unsurların belirlenmesini gerekli önlemlerin alınmasını ve ilgili birimlere bildirilmesini sağlayan çalışan güvenliği komitesinin görev tanımının belirlenmesi,
2. KAPSAM: Komitede görevli personeli kapsar.
3.KISALTMALAR:
  ASHİ: Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu
  KKM: Komuta Kontrol Merkezi
4.SORUMLULAR:İl Ambulans Servisi Başhekimini   kapsar
4. UYGULAMA
4.1 Çalışan Sağlığı Ve Güvenliği Komitesi
Hasta Güvenliği Komitesi yılda 2 kez toplanır. Kalite Yönetim Direktörünün teklifi Acil SağlıkHizmetleri Başkanının onayı ile komite üyeleri belirlenir, üyelere imzaları karşılığında tebliğ edilir. Komite görevleri hakkında eğitim verilir. İl Koordinatörü Başkanlığında en az 3 en fazla 7 kişiden oluşturulmalıdır.

4.2. Çalışan Sağlığı Ve Güvenliği Komitesinin Görev Alanı
Çalışan personelin zarar görme risklerinin azaltılması,
Fiziksel ve sözel şiddete maruz kalınma risklerinin azaltılması,
Kesici-delici alet yaralanmasına yönelik risklerinin azaltılması,
Kan ve vücut sıvılarıyla bulaşma risklerinin azaltılması,
Sağlık tarama programının hazırlanması ve takibinin yapılmasıdır. 
4.2.1.  Çalışan Personelin Zarar Görme Risklerinin Azaltılması:
Çalışan güvenliği açısından düzenlemeler yapılmalıdır.
Bölümlerdeki belirlenen olası tehlike ve risklere göre önlemler alınmalıdır. 
112 Acil Sağlık Hizmetleri Birimlerinde risk değerlendirmesi yapılmakta olup; riskler radyasyon, gürültü, tehlikeli maddeler, kanserojen/mutajen maddeler, tıbbi atıklar, enfeksiyon, allerjen maddeler, ergonomi, şiddet, iletişim çatışmaları şeklinde belirlenmiştir.
Çalışanların karşılaşabileceği olası riskleri (enfeksiyon, radyasyon, kesici-delici alet yaralanması, kan ve vücut sıvıları sıçramasına maruz kalma, şiddet, ergonomik vs.)önlemek amacıyla kişisel koruyucu ekipman temini ve kullanımının sağlanması, sağlık taramalarının yaptırılması, aşılama faaliyetlerinin yapılması, fiziksel çalışma şartlarının düzeltilmesi, güvenlik raporlama sisteminin kurulması, Beyaz Kod uygulamasının başlatılması, çalışan güvenliği eğitimleri düzenlenmesi gibi faaliyetler başlatılır ve sürdürülür.

4.2.2Fiziksel ve sözel  şiddete maruz kalma risklerinin azaltılması
112 Acil Sağlık Hizmetleri Birimi ve Bağlı Birimlerinin genelinde hasta ve çalışan güvenliğinin sağlanması amacıyla gerekli tedbirler alınmalıdır. 
4.2.3.Kesici-delici alet yaralanmasına yönelik risklerin azaltılması
Amaç: 112 Acil Sağlık Hizmetleri Birimi ve Bağlı Birimlerinde kesici ve delici alet yaralanmalarını önlemeye yönelik  düzenlemelerin yapılması ve çalışanların güvenliğinin sağlanmasıdır.
Değerlendirilecek Hususlar:
Kontamine kesici ve delici alet yaralanmalarında yapılacak işler ile ilgili tanımlanmış      bir süreç olmalıdır.
Bu tür yaralanmalar belirlenen ekip tarafından takip edilerek kayıt altına alınmalıdır.
112 Acil Sağlık Hizmetleri Birimi ve Bağlı Birimlerinde kesici ve delici aletlerin atılacağı özel kutular bulundurulmalı, kutuların uygun kullanımı ve uzaklaştırılması sağlanmalıdır.
112 Acil Sağlık Hizmetleri Birimi ve Bağlı Birimlerinde kesici ve delici alet yaralanmalarını en aza indirmek için personele planlanmış eğitimler verilmelidir.
Kesici ve delici alet yaralanmalarını önlemeye yönelik güvenlik önlemleri alınmalıdır.
4.2.4. Kan ve vücut sıvılarıyla bulaşma risklerinin azaltılması
Amaç: Çalışan güvenliği ve bulaşıcı hastalıkların kontrolü açısından kan veya vücut sıvısının damlama/sıçrama riskinin olduğu tüm hasta bakım ve müdahale bölgelerinde kişisel koruyucu ekipmanın (nem bariyerli elbise, eldiven, yüz maskesi v.b) bulundurulması ve kullanımının sağlanmasıdır.
Değerlendirilecek Hususlar
Nem bariyerli elbise, eldiven, yüz maskesi v.b hizmet verdiği hasta spektrumu göz önüne alınarak saptanmalı ve belli birim/birimlerde bulundurulmalıdır.
4.2.5Çalışanların Sağlık Taramaları :
112 Acil Sağlık Hizmetleri Birimi ve Bağlı Birimlerinde çalışan personelin güvenliği açısından gerekli olan sağlık taramalarının, belirlenen aralıklarda düzenli olarak yapılmasını sağlamak. 
Sağlık taramaları sonucunda, sağlık tarama sonuçları ilgili uzmanlar tarafından değerlendirilir. Çalışanlar sonuçlar hakkında değerlendirmeyi yapan hekim tarafından bilgi güvenliği sağlanarak bilgilendirilir. 
Sağlık tarama kayıtları, ilgili bölüm sorumlularınca bilgi güvenliği sağlanarak muhafaza edilir.


5.1.ÇALIŞAN SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KOMİTESİ GÖREV TANIMLARI
5.1.1.Komite Başkanı: İl Ambulans Servisi Başhekimi Komite başkanıdır. Komitenin faaliyet alanları çerçevesinde işlevlerini yürütmesini ve komitede gündem maddeleri olarak ele alınan ve komite üyeleri ile tartışılan sorunlara yönelik son kararın alınmasını sağlayan kişidir. Çalışan sağlığı ve güvenliği komitesi başkanı izinli ya da raporlu olduğu durumlarda, komite başkanlığını, İl Ambulans Servisi Başhekimine vekâlet eden hekim yapar.

5.1.2Kalite yönetimi Birim Sorumlusu: Çalışan Sağlığı ve Güvenliği komitesi toplantılarının organizasyonu, duyurulması ve tebliği, komitenin belirlenen aralıklarla toplanması, komitenin görev alanlarıyla ilgili faaliyetlerin komiteye iletilmesi, komitede alınan kararların uygulamaya geçirilmesi ve takibinin sağlanması, komite faaliyet alanı kapsamındaki konuların standartlar kapsamında uygulamaya geçirilmesi ve aksaklıklar için Kalite Direktörü ile işbirliği içerisinde koordinasyonunu sağlayan Çalışan Sağlığı ve Güvenliği komitesinin bir üyesidir.

5.1.3.Kalite Yönetim Direktörü: Kalite yönetim direktörü Çalışan Sağlığı ve Güvenliği komitesi toplantılarının organizasyonu, duyurulması ve tebliği, komitenin belirlenen aralıklarla toplanmasının takibi, komitenin görev alanlarıyla ilgili faaliyetlerin komiteye iletilmesi, komitede alınan kararların uygulamaya geçirilmesi ve takibinin sağlanması, komite faaliyet alanı kapsamındaki konuların standartlar kapsamında uygulamaya geçirilmesi ve aksaklıklar için birim SKS sorumluları ile işbirliği ile çalışan, çalışan sağlığı ve güvenliği komitesinin doğal bir üyesidir. Komitede alınan kararlarla ilgili kalite standartlarına uygun takip ve koordinasyon sağlar.
5.1.4.Asil Üye: Üyesi olduğu Çalışan Sağlığı ve Güvenliği komitesinin toplantılarına katılan, komitede gündem maddesi olarak ele alınan konular konusunda fikir ve düşüncelerini beyan eden, çözüm yolları üreten, komite başkanının aldığı kararlar doğrultusunda çalışmalara katılan komite üyesidir.
5.1.5.Yedek Üye: Çalışan sağlığı ve güvenliği komitesi asil üyesi, izinli ya da raporlu olduğu durumlarda komite toplantısına katılan ve asil üyenin görev tanımını yerine getiren kişidir.

6.Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Komitesi Üyeleri
Komite Başkanı
Kalite Yönetim Direktörü
ASHİ Birim SKS Sorumlusu
7.Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Komitesi kalite yönetim direktörünün organizasyonu ve komite başkanının onayı ile düzenli aralıklarla, yılda en az iki kez ve gerektiğinde daha sık olarak toplanmaktadır.
8.Komite toplantı tarihi ve saati, toplantı yeri, toplantı gündem maddeleri komite üyelerine en geç 1 gün önceden, Koordinasyon Merkezi tarafından yazılı olarak tebliğ edilir.
9.Toplantı gündem maddeleri doğrultusunda ele alınan konular ve alınan kararlar, toplantı tutanağı ile yazılı olarak kaydedilir ve birimlere tebliğ edilir.
10.Toplantı sonucunda alınan kararlar ve yönetime bildiriminin yapılması gereken konular hususunda, kalite birimi tarafından resmi yazı ile bildirim yapılır.
11.Komite Toplantısında ele alınan gündem maddelerine olarak gerekli iyileştirme çalışmaları kapsamında çalışan sağlığı ve güvenliği ilkelerine yönelik planlanması gereken eğitimler için karar alınarak, Eğitim Komitesine bildirilir.