Hasta Güvenliği Komitesi
01 Kasım 2022



1.AMAÇ:
Hasta güvenliğini tehdit eden unsurların belirlenmesini gerekli önlemlerin alınmasını ve ilgili     birimlere bildirilmesini sağlayan hasta güvenliği komitesinin görev tanımının belirlenmesi,

2. KAPSAM:
Komitede görevli personeli kapsar.
3.KISALTMALAR:

ASHİ:  Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu
KKM:  Komuta Kontrol Merkezi

4. UYGULAMA
4.1 Hasta Güvenliği Komitesi
Hasta Güvenliği Komitesi yılda 2 kez toplanır. Kalite Yönetim Direktörünün teklifi Acil Sağlık Hizmetleri Başkanının onayı ile  komite üyeleri belirlenir, üyelere imzaları karşılığında tebliğ edilir. Komite görevleri hakkında eğitim verilir. İl Koordinatörü Başkanlığında en az 3 en fazla 7 kişiden oluşturulmalıdır.
4.3.Hasta Güvenliği Komitesinin Görev Alanı
Çalışanlar arasında etkili iletişim ortamının sağlanması,
Ilaç güvenliğinin sağlanması,
Klinik tanı ve tedavi algoritmalarının oluşturulması ve uygulanması,
Hasta nakil güvenliğinin sağlanması,
Düşmelerden kaynaklanan risklerin azaltılması,
Hasta mahremiyetinin sağlanması,
Hasta bilgileri ve kayıtlarının sağlık çalışanları arasında güvenli bir şekilde devredilmesi,
Bilgi güvenliğinin sağlanması,
Enfeksiyonların önlenmesi,
Ambulans güvenliği.
5.1.HASTA GÜVENLİĞİ KOMİTESİ GÖREV TANIMLARI
5.1.1.Komite Başkanı: İl Ambulans Servisi Başhekimi Komite Başkanıdır. Komite başkanı, komitenin faaliyet alanları çerçevesinde işlemlerin yürütülmesini ve komitede gündem maddeleri olarak ele alınan ve komite üyeleri ile tartışılan sorunlara yönelik son kararın alınmasını sağlayan kişidir. Hasta güvenliği komitesi başkanı izinli ya da raporlu olduğu durumlarda, komite başkanlığını, İl Ambulans Servisi Başhekimliğine vekâlet eden hekim yapar.
5.1.2.Kalite yönetimi Birim Sorumlusu: Hasta güvenliği komitesi toplantılarının organizasyonu, duyurulması ve tebliği, komitenin belirlenen aralıklarla toplanması, komitenin görev alanlarıyla ilgili faaliyetlerin komiteye iletilmesi, komitede alınan kararların uygulamaya geçirilmesi ve takibinin sağlanması, komite faaliyet alanı kapsamındaki konuların standartlar kapsamında uygulamaya geçirilmesi ve aksaklıklar için Kalite Direktörü ile işbirliği içerisinde koordinasyonunu sağlayan hasta güvenliği komitesinin bir üyesidir.
5.1.3.Kalite Yönetim Direktörü: Kalite Yönetim Direktörü Hasta Güvenliği Komitesi toplantılarının organizasyonu, duyurulması ve tebliği, komitenin belirlenen aralıklarla toplanması, komitenin görev alanlarıyla ilgili faaliyetlerin komiteye iletilmesi, komitede alınan kararların uygulamaya geçirilmesi ve takibinin sağlanması, komite faaliyet alanı kapsamındaki konuların standartlar kapsamında uygulamaya geçirilmesi ve aksaklıklar için Birim SKS (Sağlıkta Kalite Standartları) sorumluları ile işbirliği içerisinde çalışan, hasta güvenliği komitesinin doğal bir üyesidir. Komitede alınan kararlarla ilgili kalite standartlarına uygun takibini ve koordinasyonunu sağlar.
5.1.5.Asil Üye: Üyesi olduğu Hasta Güvenliği Komitesinin toplantılarına katılan, komitede gündem maddesi olarak ele alınan konular konusunda fikir ve düşüncelerini beyan eden, çözüm yolları üreten, komite başkanının aldığı kararlar doğrultusunda çalışmalara katılan komite üyesidir. 
5.1.6.Yedek Üye: Hasta Güvenliği Komitesi asil üyesi, izinli ya da raporlu olduğu durumlarda komite toplantısına katılan ve asil üyenin görev tanımını yerine getiren komite üyesidir.
Hasta Güvenliği Komitesi Üyeleri
Komite Başkanı
Kalite Yönetim Direktörü
ASHİ SKS Sorumlusu
6.Hasta Güvenliği Komitesi kalite yönetim direktörünün organizasyonu ve komite başkanının onayı ile düzenli aralıklarla, yılda en az iki (2) kez ve gerektiğinde daha sık olarak toplanmalıdır.
7.Komite toplantı tarihi ve saati, toplantı yeri, toplantı gündem maddeleri komite üyelerine en geç 1 gün önceden, Koordinasyon Merkezi tarafından yazılı olarak tebliğ edilir.
8.Toplantı gündem maddeleri doğrultusunda ele alınan konular ve alınan kararlar, toplantı tutanağı ile yazılı olarak kaydedilir ve birimlere tebliğ edilir.
9.Hasta Güvenliği Komitesi toplantılarında; hasta güvenliği uygulamaları, İstenmeyen Olay Bildirimleri, düşme bildirimleri, hasta ve çalışan görüş ve önerileri, eğitim talepleri vb. gibi hasta güvenliğini ilgilendiren konular da tartışılarak karara bağlanır.
10.Komite Toplantısında ele alınan gündem maddelerine yönelik gerekli iyileştirme çalışmaları planlanarak düzeltici-önleyici faaliyetler planlanır. 
11.Toplantı sonucunda alınan kararlar ve yönetime bildiriminin yapılması gereken konular hususunda, Kalite Birimi tarafından resmi yazı ile bildirim yapılır.
12.Hasta güvenliği komitesi görev alanına ilişkin yukarıda belirtilmiş olan konularda “İstenmeyen Olay Bildirim Sistemi Talimatı” doğrultusunda, İstenmeyen Olay Bildirimi yapılması için uygun ortam sağlanır. Bildirimler, “İstenmeyen Olay Bildirimi Değerlendirme Formu” ile Hasta
Güvenliği Komite başkanına iletilir. İlgili komite başkanı gerekli görürse komiteyi acil olarak toplantıya çağırır ya da bildirimin durumuna göre kök neden analizi için bir ekip oluşturur. Kök neden analizi için oluşturulan ekibe “İstenmeyen Olay Bildirimi Değerlendirme Formu” teslim edilir. İlgili ekip gerekli kök neden analizini yapıp kalite birimine teslim eder. Kalite yönetim direktörü, kök-neden analizi ekibinde mutlaka yer almalıdır. Analiz yapılırken ilgili komite, sisteme ilişkin değerlendirmelerde bulunmalı, sistemin aksayan yönlerini, düzeltilecek alanların olup olmadığını irdelemelidir. Olayları ve olayların sebeplerini incelemeli, olayların kim tarafından gerçekleştirildiği ve zarar görenlerin kimler olduğunu araştırmamalı, gizlilik ilkelerine uyulmalıdır. Kalite yönetim birimi tarafından teslim alınan kök neden analiz formu ilgili komite başkanına raporlanır. Acil bir önlem gerekiyor ise komite başkanı ilgili komiteyi toplantıya davet eder ya da gereklilik durumuna göre ilgili komitenin bir sonraki toplantısında kök neden analizlerini değerlendirilir. Kök-neden analizi sonucunda yapılması gereken iyileştirme faaliyetleri gerçekleştirilir.
13.Komite Toplantısında hasta güvenliği ilkelerine yönelik planlanması gereken eğitimler için karar alınarak, eğitim komitesine bildirilir ve kararı alınan eğitim faaliyeti gerçekleştirilir. Hasta güvenliği kapsamında her yıl personel tarafından alınması gereken eğitimler ve gerçekleştirilmesi gereken eğitim faaliyetlerine ilişkin planlama eğitim komitesi tarafından gerçekleştirilir. Yıllık eğitim planında,  hasta güvenliğine yönelik olarak planlanması gereken eğitimler, “Eğitim Faaliyetleri Prosedürü” doğrultusunda planlanır. Ayrıca, Evde sağlık Birimlerinde yeni göreve başlayan personellere, oryantasyon eğitimleri kapsamında Hasta Güvenliğine yönelik eğitimler anlatılır.