Avrupa Spor Haftası ve Dünya Kalp Günü Etkinlikleri
29 Eylül 2023

Avrupa Spor Haftası ve Dünya Kalp Günü etkinliği nedeniyle düzenlenen etkinlikte, Bilecik Valimiz Sayın Şefik Aygöl, İl Sağlık Müdürümüz Sayın Dr. Ferhat Damkacı, Gençlik ve Spor İl Müdürü Sayın Yasin Özdemir, daire müdürleri, Bisikletliler Derneği Bilecik Temsilcisi Hakan Yavuz ile öğrenciler Gençlik Spor İl Müdürlüğü önünden bisikletlerle hareket ederek Cumhuriyet Meydanı’na kadar pedal çevirdi.  "Avrupa Hareketlilik Haftası" etkinliğinde çocuklarla pedal çevirdi.

Valimiz Sayın Şefik Aygöl, burada yaptığı konuşmada, Bileciklilere günde en az 10 bin adım atmaları tavsiyesinde bulundu.

Avrupa Spor Haftası ile bugünün Dünya Kalp Günü’nde olduğunu ifade eden Valimiz Şefik Aygöl, "Bugün, özellikle spora dikkat çekmek istedik. Pedal çevirerek, çocuklarımız, gençlerimiz hız kesmediler." dedi.

Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanemizde görevli Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Kaplangöray;

“Bugün burada Avrupa Spor Haftası ve Dünya Kalp Günü etkinliği nedeniyle toplanmış bulunmaktayız. Dünya Kalp Günü 24 Eylül 2000 tarihinden beri Dünya Kalp Federasyonu tarafından düzenlenmektedir.

Kalp ve damar hastalıkları küresel olarak bir numaralı ölüm sebebidir. Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin artarak, 2030 yılında 22,2 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2012 yılında tüm dünyada bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı ölümlerin yüzde 46,2’si (17,5 milyon) kalp ve damar hastalıkları nedeniyledir.

Ülkemizdeki verilere göre ölen her 5 kişiden ikisinin kalp-damar hastalığına bağlı nedenlerden öldüğü görülmektedir.

Davranışsal risk faktörleri yani; sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün kullanımı ve alkol kullanımı koroner kalp hastalığının %80’inden sorumludur. Kardiyovasküler hastalıkların çoğu risk faktörleriyle mücadele edilerek engellenebilir. Risk faktörlerinin kontrolü ile kalp ve damar hastalığı görülme sıklığının yarıya indirilebileceği bildirilmektedir.

Sağlıksız beslenme ve yetersiz fiziksel aktivite etkisiyle bireylerde kan basıncında yükselme, kan şekeri yüksekliği, kan lipidlerinde yükselme, fazla kilo veya obezite görülür.

Sosyal ekonomik faktörler ve kültürel değişiklikler (küreselleşme, şehirleşme) toplumun yaşlanması, stres, herediter faktörler kardiyovasküler hastalıkların diğer belirleyicileridir.

40 yaş üstü her birey için kardiyovasküler riskin hesaplanması ve varsa davranışsal risk faktörlerine uygun müdahaleler ile kalp krizi, inme, kalp yetmezliği ve diğer komplikasyonların gelişmesini önleyebilecek tedbirlerin alınması önerilir.

Her bir bireyin kalp ve damar hastalıklarına yol açan davranışsal risk faktörleri ile ilgili farkındalığının artırılması ve hasta olmamak için riskli davranışlarını olumlu davranışlara değiştirmesi için teşvik edilmesi oldukça önemlidir.

Sağlıklı kalmak, kalp ve damar hastalığına yakalanma riskinden uzak durmak için;

Sağlıklı beslenin,

Düzenli fiziksel aktivite yapın,

Tütün ve tütün ürünleri kullanmayın,

Alkol kullanmayın,

Kardiyovasküler riskinizi öğrenin,

Kilolu veya obez olup olmadığınızı öğrenin,

Kan basıncınızı öğrenin,

Kan şekerinizi öğrenin,

Kan lipidlerinizi öğrenin,

Hekiminizin verdiği sağlıklı yaşam önerilerine uyun.

Hepinize sağlıklı ve kalp hastalıklarından uzak günler dilerim." İfadelerini kullandı.


  • 1.JPG
  • 2.JPG
  • 3.JPG
  • 4.JPG
  • 5.JPG
  • 6.JPG
  • 7.JPG
  • 8.JPG
  • 9.jpg