Bebeklerde işitme kaybı erken dönemde tespit edilip tedavi edilmediğinde, konuşma ve dil gelişimi olumsuz etkilenebilmektedir. İşitme kaybı, her 1000 canlı doğumda 1 ila 3 bebekte görülmektedir. Ancak erken müdahale ile işitme kaybı tespit edilen çocukların dil gelişiminde normal sınırlar içinde sonuçlar alması mümkün olmaktadır.
İşitme kaybı bulunan bebeklerin, altı aydan önce gerekli tedavi ve desteği alması büyük önem taşımaktadır. Erken dönemde yapılan taramalar sayesinde, üç yaşında dil gelişimi testlerinde normal sonuçlar elde edilebilmektedir.
Yenidoğan İşitme Tarama Programı
2008 yılında başlatılan ve 81 ilde uygulanan Yenidoğan İşitme Tarama Programı kapsamında, her bebek hastaneden taburcu olmadan önce işitme tarama testinden geçirilmektedir. Program, doğumdan hemen sonra yapılan işitme taramalarıyla işitme kaybı olan bebeklerin erken tanı almasını sağlayarak, gerekli cihazlarla desteklenmesini ve rehabilitasyon süreçlerine hızla başlanmasını amaçlamaktadır.
Yenidoğan tarama testleri, bebeklerin baş bölgesi ve kulak çevresinde yapılan temizlik sonrasında elektrotlar yerleştirilerek gerçekleştirilmektedir. Kulaklıklardan gönderilen seslere karşı oluşan elektriksel aktiviteler bilgisayar aracılığıyla incelenmektedir. Bu test, işitme kaybı olup olmadığını hızlı ve güvenilir bir şekilde tespit etmek amacıyla uygulanmaktadır.
Erken teşhis ve tedavi ile bebeklerin sağlıklı bir şekilde gelişimlerini sürdürmeleri desteklenmektedir.